Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Όταν κάνουμε την κουλτούρα του άλλου μόδα..είμαστε για τα μπάζα..


Mαλλί φράντζα, στην τσάντα 5 κινητά, καφέ από τα Starbucks και το παλαιστινιακό στο λαιμό. Εικόνα συνηθισμένη και ταυτόχρονα αστεία. Είναι αστείο να βλέπεις ανθρώπους να φοράνε την παλαιστινιακή μαντίλα (γνωστή ως Kuffiyeh, hatta αλλά και yashmagh) και να μην έχουν ιδέα τι φοράνε. Είναι αστείο να βλέπεις τον πολιτισμό και την κουλτούρα ενός λαού να την κάνουν μόδα και τρέντυ, άνθρωποι που έτσι και τους δώσεις ένα χάρτη δεν ξέρουν καν που πέφτει η περιοχή της Γάζας. Αστείο και ταυτόχρονα εξοργιστικό.

Η μαντίλα αυτή δεν είναι κασκόλ. Δεν είναι αξεσουάρ που την παίρνεις σε συγκεκριμένο χρώμα για να ταιριάζει με τα παπούτσια σου. Η μαντίλα αυτή άρχισε να την χρησιμοποιεί ο αραβικός κόσμος κυρίως στις αρχές του 20ου αιώνα. Το φοράγανε γύρω από το κεφάλι τους (γι’ αυτό και η παραδοσιακή μαντίλα έχει μεγάλο μέγεθος) για να προστατεύονται από την ζέστη και την σκόνη της ερήμου. Επίσης τα βράδια τους προστάτευε και από το κρύο.

Προς τα τέλη του 1930 όμως η μαντίλα αυτή έγινε και σύμβολο ενός ολόκληρου λαού. Του λαού της Παλαιστίνης. Ενός λαού που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει εκδιωχθεί από το «σπίτι» του. Έχει ξεριζωθεί από τον τόπο του. Ενός λαού που ακόμα και τα παιδιά του έχουν μάθει να ζουν μέσα στην βία και στον πόλεμο. Έννοιες όπως διασκέδαση, τηλεόραση, παιχνίδια κ.α. για τους νέους της Παλαιστίνης είναι άγνωστες.

Αυτό ακριβώς συμβολίζει και η μαντίλα για τους Παλαιστίνιους. Αυτή την συνεχή μάχη απέναντι σε έναν απείρως ισχυρότερο και «μεγαλύτερο» εχθρό. Ο Παλαιστίνιος από την στιγμή που θα ξυπνήσει δίνει αυτή την μάχη. Φανταστείτε κάθε πρωί που ξυπνάτε και πηγαίνετε στην δουλειά σας να μην ξέρετε όταν γυρίσετε αν θα βρείτε το σπίτι σας όρθιο. Να μην ξέρετε αν θα ξαναδείτε την οικογένειά σας. Να μην ξέρετε αν δείτε ξανά τους ανθρώπους που αγαπάτε. Να μην ξέρετε αν ζείτε…

Φορώντας λοιπόν αυτή την μαντίλα σημαίνει πως υποστηρίζουμε αυτόν τον λαό. Σημαίνει πως κατανοούμε τα δεινά που περνάει. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα δούμε να κάνουν το δράμα κάποιου λαού εμπόρευμα, ας κάνουμε το αυτονόητο..ας πούμε όχι.

3 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ... ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΚΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΠΟΥ ΦΟΡΑΜΕ?ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΨΑΧΝΕΙ ... ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ... Ο ΕΝΑΣ ΚΟΛΛΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΣΑΝ ΓΡΥΠΗ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε βασικα ναι. Ξερεις οταν ντυνεσαι, ντυνεσαι για πρακτικους λογους.Δεν πας στην αγορα βλεπεις ενα παντελονι και βγαζεις εξω την εγκυκλοπαιδεια να δεις... Θα το βαλεις γιατι ειναι ομορφο και γιατι σε βολευει. Τωρα η μοδα ειναι αλλου παπα ευαγγελειο.Ας ημασταν σε ολα μας σωστοι και διαβασμενοι και η μαντιλα συγχωρειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλο να ντλυνεσαι για πρακτικούς λόγους και άλλο να φοράς ότι σου "πουλάει" η μόδα και το τρέντυ.
    Επίσης λύπαμαι αν θα σε στεναχωρήσω αλλά πολλοί από την κοινωνία μας δεν χρειάζεται να ανοίξουν εγκυκλοπαίδεια για να ξέρουν τι φοράνε. Κυρίως όταν μιλάμε για την συγκεκριμένη μαντίλα.

    ΥΓ:Αν δεις ανθρώπους να φοράνε σταυρούς (ήταν κάποτε και αυτοί της μόδας) πάλι την εγκυκλοπαίδεια θα ανοίξεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή