Όταν είμαστε παιδιά έχουμε τους γονείς μας σαν θεούς στο μυαλό μας (πλην κάποιων εξαιρέσεων φυσικά). Με τον καιρό τους απομυθοποιούμε. Είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων όταν αρχίζουμε να κατανοούμε και να παρατηρούμε τα μειονεκτήματά τους.
Τι γίνεται όμως όταν αυτά τα μειονεκτήματα αρχίζουν και γίνονται η κατάρα του παιδιού; Τι γίνεται όταν η ζωή, η εξέλιξη και η δημιουργία του χαρακτήρα του επηρεάζονται στον μέγιστο βαθμό από αυτά τα μειονεκτήματα; Τί γίνεται όταν ένα παιδί το καταστρέφει ένας τέλεια ατελής γονιός ΠΡΙΝ κάνει τις επιλογές του και πριν «μεγαλώσει».
Τότε είναι που ο «γονιός» στο μυαλό του παιδιού «πεθαίνει». Στο μυαλό του λοιπόν ακολουθούν τα 5 στάδια της θλίψης:
1ο Στάδιο: Άρνηση
Το παιδί αρνείται να πιστέψει πως ο δικός του γονιός δεν είναι αυτός που νόμιζε στα νηπιακά, πανέμορφα χρόνια του. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να δικαιολογήσει τα πρώτα ψεγάδια που βρίσκει.
2ο Στάδιο: Οργή
Το παιδί εξοργίζεται. Είναι ο καιρός που το παιδί δεν θέλει να βλέπει τους γονείς του. Είναι τα χρόνια που το παιδί κλείνεται στον εαυτό του και θεωρεί τους γονείς του κάτι «ξένο».
3ο Στάδιο: Διαπραγμάτευση
Το παιδί προσπαθεί να πάρει όσα περισσότερα μπορεί. Το μωρό που κρύβεται μέσα του κάνει τις τελευταίες προσπάθειες ώστε να τα ξαναβρεί με το τρυφερό παρελθόν του που πλέον φαντάζει τόσο μακρινό.
4ο Στάδιο: Κατάθλιψη
Το παιδί κυριεύεται από συναισθήματα όπως θλίψη, απογοήτευση, πίκρα και μοναξιά. Πάνω απ’όλα όμως έχει πάρα πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση γιατί θεωρεί με το νεανικό μυαλό του πως αυτή η αποτυχία επανασύνδεσης είναι δικό του σφάλμα.
5ο Στάδιο: Αποδοχή
Το παιδί αποδέχεται την κατάσταση. Αποδέχεται ότι αυτή η τέλεια εικόνα που είχε κάποτε για τον γονιό του δεν πρόκειται να την βρει ποτέ ξανά.
Αυτά είναι τα 5 στάδια θλίψης σε έναν φυσικό θάνατο. Εδώ όμως μιλάμε για έναν μεταφορικό θάνατο. Γι’αυτό και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει άλλο ένα στάδιο.
6ο Στάδιο δώρο για τους τυχερούς: ΜΙΣΟΣ
Το υποκείμενο αρχίζει σιγά σιγά και δημιουργεί ένα μίσος για οτιδήποτε δεν μπορεί να ελέγξει. Αρχίζει και μισεί όποιον δεν του δίνει ότι θα έπρεπε να του δώσει. Η διαπραγμάτευση για αυτόν πλέον, σε θέματα που τον πονούν, είναι μία άγνωστη λέξη. Τα θέλει όλα και τα θέλει ακριβώς όπως τα έχει στο μυαλό του. Επειδή λοιπόν αυτό δεν γίνεται το μίσος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Έχουμε λοιπόν έναν φαύλο κύκλο που με τα χρόνια απλά δίνει τροφή σε αυτό το συναίσθημα.
Το τέλος αυτού του κύκλου; Προσωπική άποψη ότι δεν υπάρχει. Ίσως με τα χρόνια υπάρχει σωστότερη διαχείριση αυτής της αποστροφής που με την σειρά της κάνει λίγο χώρο για μερικά πιο αισιόδοξα συναισθήματα. Το κείμενο αυτό μπορεί να φαντάζει λίγο ξέμπαρκο σχετικά με την επικαιρότητα…ή μήπως όχι; Μήπως όλοι (γονείς και παιδιά) βρίσκουμε κάτι γνώριμο σε αυτά τα στάδια; Μήπως τελικά όλα είναι πολύ πιο απλά απ’ότι νομίζουμε;
Υπαρχει και ενα 7ο σταδιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ
οταν γερασει ο γονιος και τον δεις ανημπορο μερικες φορες χωρις αξιοπρεπεια (αρρωστια πχ!)τοτε για να τον σωσεις και να σωθεις για να προχωρησεις απλα και φυσιολογικα πιο κατω τον συγχωρεις και ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΤΕ πως θα εισαι εσυ με το δικο σου το παιδι!τοτε μαγικα καταλαβαινεις οτι εκεινος δεν μπηκε ποτε σ'αυτο το σταδιο αρα δεν πηρε ποτε αυτο το μαθημα!
Αυτο το σταδιο ειναι και το πιο σημαντικο!
Μαρια
Να προσθέσω κι εγώ κάτι: οι όποιοι «λογαριασμοί» θα πρέπει να λύνονται όταν παιδιά και γονείς είναι στη παραγωγική ηλικία, διαφορετικά δημιουργούν άλυτα θέματα (άντε να βρω τον πατέρα μου εκεί που είναι να του ζητήσω το λόγο!) Παρ΄ όλο που είδα τον πατέρα μου στη πλήρη πτώση του από την αρρώστια δεν έπαψε ποτέ να είναι ο «ήρωας» μου. Μπορεί πάλι ο χρόνος να τα φέρνει, ερήμην μας, όλα εκεί που πρέπει. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου πως δεν υπάρχει προσωπική αποψη. Καλορίζικος, μεγάλε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιγράφω αυτό το υπέροχο κείμενο (κατα τη γνώμη μου φυσικά) του Δανίκα από ΤΑ ΝΕΑ 24/12/08
ΑπάντησηΔιαγραφήΆγγελοι
ΣΕ ΡΩΤΑΩ ΛΟΙΠΟΝ: Πώς θα ΄θελες να είναι το παιδί σου; Μα φυσικά να σκοτώνεται στο διάβασμα. Μετά, άντε, ας πάει και στην καφετέρια να ξεχαρμανιάσει με την γκόμενά του. Τώρα αν συμβεί καμιά αναταραχή, εντάξει, να κατέβει στον δρόμο αλλά με προσοχή. Ούτε πέτρες, ούτε κραυγή. Θέλω γιο πρωταθλητή. Πρώτος από τα νύχια μέχρι την κορυφή. Με απλά λόγια απαιτείς να διαχειρίζεται τη ζωή του με μεγαλύτερη ευθύνη και ευπρέπεια από εσένα τον ανευθυνοϋπεύθυνο μπαμπά του. Εσύ υποταγή, φοροδιαφυγή και ενίοτε απάτη, μεγάλη ή μικρή. Σε εκείνον, τον ανώριμο μικρό, να του απαγορεύεται διά ροπάλου να ρίξει πέτρα, γιατί αυτομάτως θα χαρακτηριστεί βάνδαλος, αλήτης και ύπουλος εχθρός. Δηλαδή, αντί να γκρεμίσεις τους από πάνω που κάνουν πλιάτσικο στη χώρα και την οικογένειά σου, τα βάζεις με τους από κάτω επειδή δεν είναι άγγελοι και δεν ανταποκρίνονται στα όνειρά σου. Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις. Που πάει να πει: Μπαμπά δεν είμαι το όνειρό σου. Είμαι ο γιος σου!
Ειναι κριμα να υπαρχουν ανευθυνοι γονεις,γονεις που χρησιμοποιουν τα παιδια τους,γονεις που δεν ειναι γονεις, που δεν αγαπουν και δεν νιωθουν. Εγω πιστευω οτι το μισος δεν ειναι δωρο. Μας λειπει η παιδεια. Αλιμονο αν επρεπε να υπαρχουν "κακοι" γονεις για να υπαρχουν υπεροχα παιδια. Οι περισσοτεροι απο τους ανθρωπους που θαυμαζω ομως εχουν μεγαλωσει σε συγκρουομενο περιβαλλον.Και ειναι υπεροχοι, αξιοθαυμαστοι, αξιολατρευτοι, γλυκητατοι ανθρωποι!Και τους λατρευω( ξεφυγαααααααα)!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραια φωτογραφια!
ΑπάντησηΔιαγραφή